Notícies

Alcohol, addicció a les pantalles i pràctiques sexuals de risc en adolescents

Pla d'acció de drogues de Barcelona per als pròxims tres anys.

alcohol_noti

FOTO: Getty Images

NOTÍCIA ORIGINAL: Ara

El nou pla d’acció sobre drogues (2017-2020) posa l’accent en el consum abusiu d’alcohol. L’alcohol és la primera droga en demandes de tractament i es calcula que un 5% dels barcelonins -més de 65.000 persones més grans de 15 anys- fan un consum de risc d’aquesta substància. 

Per primer cop el pla inclou el problema d’addicció a les pantalles i al joc tecnològic. Es calcula que entre un 3 i un 4% dels joves (entre 2.500 i 3.000 alumnes) fan un ús problemàtic del mòbil i d’internet.

Sexe i drogues

El pla també es fixa en noves problemàtiques, com ara el consum de drogues en un context de pràctiques sexuals, els que es coneix com a ‘chemsex, i per primera vegada es posa en marxa una estratègia per abordar aquesta problemàtica d’acord amb les entitats que treballen amb homes que tenen sexe amb homes. Durant l’any passat, 193 homes van ser atesos als CAS en relació amb el consum de drogues -metanfetamines, sobretot´- en un context sexual.

També s’incidirà en la població jove, ja que un 30% dels alumnes de quart d’ESO i un 50% dels de segon de batxillerat declaren haver tingut relacions sexuals sota els efectes de l’alcohol i altres drogues, entre un 70 i 80% dels quals no utilitzen preservatiu.