Notícies

Alerten de la relació entre el consum de drogues i els abusos sexuals en contextos d’oci nocturn

Són les conclusions de la primera fase de l'estudi "Noctámbul@s", presentat per la Fundació Salut i Comunitat.

oci nocturn

Notícia original: El Periódico.

L’estudi pretén aprofundir en la relació existent entre el consum de drogues, l’assetjament i els abusos sexuals en els contextos d’oci nocturn. La Fundació Salut i Comunitat vol, amb aquest observatori, iniciar una línia estable de treball específica des de l’anàlisi i la intervenció preventiva que aspira a canviar la mirada dels joves però també dels professionals que intervenen en aquests contextos (tant des de la indústria de l’oci com des de la prevenció/reducció de riscos).

Un cop analitzats els resultats obtinguts d’aquest primer informe, es pot constatar com l’assetjament sexual no sols està exageradament present en el món de la nit sinó també fortament normalitzat i a la vegada invisibilitzat. La utilització del cos de la dona com a reclam per part de la indústria de l’oci facilita l’assetjament sexual.

L’alcohol en major part, i la cocaïna en segon lloc, es visibilitzen com a les substàncies més presents en situacions d’abús sexual en contextos d’oci nocturn, deixant en segon pla altres drogues.

Apunten que no existeix una droga específica per exercir la submissió química, no existeix una substància concreta que anul·li la voluntat de la persona, tot i així són vàries les substàncies (i majoritàriament l’alcohol i els tranquil·litzants), les que poden generar efectes que portin a situacions d’abús o agressió sexual.

Com més avança la nit més situacions d’abús es registren. Cal destacar també que moltes d’aquestes agressions venen de persones de confiança o de l’entorn de la víctima.