Notícies

Augmenten un 20% les persones ateses a Projecte Home en l’últim any

El cànnabis i l’alcohol són les substàncies més problemàtiques en adolescents.

cannabs_alcohol_tw

Notícia original: PERIFÈRICS.CAT

Aquest 2016, han incrementat un 20% les persones que han rebut tractament per a les seves addiccions als centres que disposa l’entitat a Barcelona (4), Montgat, Montcada i Reixac, Tarragona, Tortosa i Tremp. En total, 2.200 persones i els seus familiars, la xifra més elevada des de la creació de Projecte Home el 1995.

El cànnabis i l’alcohol, substàncies més problemàtiques en adolescents

Entre els adolescents i joves, entre 13 i 23 anys, atesos per l’entitat durant el 2016 hi ha un 79% de nois i un 21% de noies i l’edat mitjana és de 17,7 anys. La gran majoria presenta baix rendiment acadèmic, desmotivació i conflictes familiars.

El conjunt de joves atesos reconeix tenir problemes amb el cànnabis en un 83% dels casos i amb l’alcohol en un 31%. “Vivim immersos en una cultura excessivament tolerant amb l’alcohol, on la percepció dels riscos d’abusar-ne és encara molt baixa, fins i tot pel que fa al consum en menors d’edat”, ha explicat el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies. De fet, l’edat d’inici de consum d’alcohol entre els joves atesos a Projecte Home és de només 13,6 anys, xifra que mostra com s’estén el consum d’una substància legalment prohibida als menors i que coincideix amb dades recents com les de l’última enquesta ESTUDES del Ministeri de Sanitat, que afirma que el 68% dels joves catalans entre 14 i 18 anys ha consumit alcohol en el darrer mes, o les del Departament de Salut, que indiquen que en aquest col·lectiu 1 de cada 4 joves ha fet un consum intensiu en aquest mateix període.

L’alcohol i la cocaïna, molt present en adults

Pel que fa a les característiques dels adults atesos el 2016, el perfil tipus és un home de 40 anys, amb addicció a l’alcohol i/o la cocaïna (en el 88% dels casos i molt sovint les dues substàncies alhora), amb una baixa formació acadèmica i que necessita ajuda econòmica externa per a subsistir. L’alcohol és la substància que més ha crescut en els darrers anys. Aquest 2016, un 42% dels usuaris que van iniciar un tractament ho van fer per problemes amb l’alcohol mentre que el 2008 la xifra era tan sols del 17%.