Notícies

Baixa el consum de tabac a Catalunya

Enquesta de salut de Catalunya 2019

Pixabay

Pixabay

 

Bona notícia, fumem una mica menys! Segons les dades de l’enquesta de salut de Catalunya 2019, el consum de tabac a Catalunya ha baixat gairebé 2 punts. Concretament, un 23,9% de la població adulta fuma enfront del 25,6% del 2018.

L’enquesta també ha actualitzat les morts atribuïbles al consum de tabac: 9.030 morts anuals a Catalunya són atribuïbles al tabac, és a dir, 1 de cada 6 morts. Això suposa unes 25 morts diàries.

Les dades també destaquen que 9 de cada 10 persones declaren gaudir d’un entorn sense fum.

Tabac i Covid-19

El consum de tabac es relaciona amb un pitjor pronòstic per la COVID-19 i durant el període de confinament s’ha habilitat una ajuda on-line per deixar de fumar conjuntament amb els programes d’atenció primària i hospitals sense fum.

Joves

Si ens centrem en els joves, un 71% dels fumadors entre 15 i 25 anys fumen cigarretes fetes a mà, un 25% cigarreta convencional, un 7% cigarreta electrònica, un 5% pipa d’aigua, xixa, catximba i un 20,3% fuma cànnabis.

El 91% dels joves enquestats recorden haver vist publicitat encoberta en pel·lícules o sèries en l’últim mes. I el 59,8% considera que les altres formes de fumar (cigarretes electròniques, pipes d’aigua, tabac escalfat) són igual o més perjudicials que les cigarretes convencionals.