Notícies

Cau l’ús del preservatiu entre els joves barcelonins de classes desafavorides

  • Els joves barcelonins d'entre 17 i 19 anys utilitzen menys el preservatiu en les relacions sexuals, segons una investigació de l'Agència de Salut Pública i la Universitat Pompeu Fabra.
  • L'estudi posa de manifest la necessitat que hi hagi més programes d'educació sexual i afectiva als centres educatius de la ciutat.

FOTO: Sascha Kohlmann (flickr)

FOTO: Sascha Kohlmann (flickr)

Notícia original: BTV

Entre 2004 i 2012, l’ús del preservatiu ha baixat un 20 % entre els nois de classes desafavorides i només un 4 % entre els joves de famílies amb un nivell adquisitiu alt. Glòria Pérez, membre de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i professora associada a la Universitat Pompeu Fabra, atribueix aquesta diferència a diversos factors, com la manca d’informació, l’entorn social i familiar i el cost del preservatiu.

L’estudi, publicat al ‘Journal of Urban Health’, també registra una tendència a la baixa en les noies (al voltant d’un 9 %) i destaca que utilitzen menys el preservatiu que els nois. El 2012 només un 64,7 % de les joves entrevistades en va utilitzar en la seva darrera relació sexual, respecte al 76,2 % dels nois. Aquests resultats podrien explicar-se pel canvi en l’ús dels mètodes anticonceptius. És a dir, els joves utilitzen més la píndola anticonceptiva i l’anomenat coit interromput, en lloc de preservatius.

A més, la investigació posa sobre la taula que cal fer més cursos d’educació sexual a les escoles -i començar-los abans, a partir dels vuit anys- i augmentar els programes d’educació emocional i afectiva en les relacions sexuals.