Notícies

Creus que les classes haurien de començar més tard?

Metges i científics demanen que els instituts comencin a les 10h per adaptar les classes al son dels adolescents.

dormint_a_classe

Notícia original: LA VANGUÀRDIA

Classes que comencen d’hora, dinar i sopar tard, extraescolars que acaben de nit, i al final de la jornada, a contestar els missatges de Whatsapp i actualitzar el Facebook…

Passa en la majoria de països. Per això, metges i científics de les universitats d’Oxford, Harvard i Nevada han fet una crida internacional perquè els instituts comencin la jornada a les deu del matí.

A l’article “Sincronitzar l’educació a la biologia adolescent”, publicat el passat mes de setembre a la revista científica Learning, Media and Technology, demanen que les classes s’adaptin a les necessitats dels alumnes, i no a les dels adults, ja siguin els pares o els professors.

Per un motiu fisiològic, no d’hàbits, als adolescents els agafa son més tard de forma natural. Però continuen necessitant dormir unes nou hores diàries, perquè el seu cervell està en formació -fins als vint anys-. “Un adolescent que s’aixeca a les 7 del matí equival a un adult que s’aixeca a les 4.30 de la matinada”, afirma l’article.
Amb els horaris actuals, si un estudiant de quinze o setze anys comença les classes a les 8, ha de despertar-se entre les 6 i les 7 del matí. Per anar ben descansat a l’institut i complir les nou hores de son necessàries, s’hauria de ficar al llit entre les 21 hores i les 22 hores. El problema és que el seu cervell “no els permet anar a dormir aviat”, afirma l’article. La vigília a aquesta edat arriba a partir de les 23 hores

A Catalunya, el Departament d’Ensenyament ha rebut una gran quantitat d’alertes de professors sobre això: cada vegada més alumnes van a classe amb signes d’haver dormit poc. Falta de concentració, somnolència o irritabilitat són alguns dels efectes. També els retards. Les dades sobre absentisme escolar de la conselleria assenyalen que la majoria de campanes es produeixen durant la primera hora de classe, perquè els alumnes s’adormen i arriben tard. Tot i així, el Departament descarta ara per ara modificar els horaris escolars.