Notícies

Els metges exigeixen un alcohol molt més car

Els experts en salut pública veuen "irrisòria" la pujada del 5% de l'impost especial i creuen que "s'ha perdut una gran oportunitat".

alcohol_copa

Notícia original: EL PERIÓDICO

El Govern ha perdut «una gran oportunitat» per utilitzar els impostos especials com una arma per lluitar contra l’abús de l’alcohol per part dels menors que tanta alarma ha despertat.  La pujada del 5% anunciada el passat divendres (2/12/2016) és «irrisòria» i a més a més únicament afecta les begudes de més graduació, i torna a deixar-ne exempts el vi i la cervesa. Espanya és el paradís europeu de l’alcohol barat i si no abandona aquest dubtós honor serà molt difícil evitar casos com el de la mort d’una nena a Madrid després d’un coma etílic.

No és estrany doncs que hi hagi «un important nombre de ciutadans europeus que es desplacin a Espanya amb l’únic propòsit de beure». És el denominat «turisme de borratxera».

El catedràtic d’addiccions de la Universitat de Newcastle, Peter Anderson, recorda que «un gran nombre d’estudis de tot el món han demostrat que els preus de l’alcohol són determinants sobre quanta gent beu, incloent-hi el consum de risc, i que els augments fiscals són una manera molt eficaç d’augmentar aquest preu». Es tracta d’una veritat acceptada per la comunitat científica, que fins i tot ha arribat a quantificar l’impacte de l’alça de preus en el consum.

La Universitat de Sheffield va calcular, per exemple, que al Regne Unit una pujada fiscal que incrementés el preu final en un 10% reduiria la mitjana de consum en un 4,4%, i evitaria uns 26.000 casos de malalties relacionades amb l’alcohol en només un any.