Notícies

La cara més fosca de les borratxeres en l’adolescència

Uns estudis revelen que s’han doblat els ingressos de menors per intoxicacions greus.

botellon_tw

NOTÍCIA ORIGINAL: La Vanguardia

No recorda com va arribar a casa seva, ni tampoc com va acabar a l’hospital. En Joan tenia 16 anys quan va viure la seva pitjor experiència per culpa de la ingestió d’alcohol. Va ser durant una nit de botellot amb un grup d’amics. El vodka va córrer sense control. Va ser l’arrencada d’una festa en què després de moltes copes hi va haver altres substàncies. “La cosa va acabar malament, molt malament”, recorda ara en Joan.

A la Fundació Hospital de Nens de Barcelona s’atenen una mitjana de tres menors al mes per intoxicacions etíliques agudes. Són pacients d’edats compreses entre els 14 i 16 anys noquejats per ingestes desmesurades d’alcohol, com li va passar a en Joan. El vuitanta per cent d’aquests menors arriben en ambulància i molts presenten traumatismes produïts en caigudes després de perdre la consciència”, revela Javier Massaguer Cabrera, director general d’aquest hospital, que atén una mitjana de cent mil urgències a l’any de pacients menors de 18 anys.

La història mèdica d’en Joan per aquest ingrés a l’ Arnau de Vilanova (LLEIDA) es compta, així mateix, entre el mig miler d’atencions (aquí s’inclou tota la població) que el Servei Mèdic d’ Urgències ( SEM) realitza a l’any a Catalunya per intoxicacions agudes d’alcohol. Són dades facilitades per Joan Colom, sub-director general de Drogodependències del Departament de Salut. O el que és el mateix: cada dia s’atenen gairebé dos casos greus causats per la ingestió de begudes alcohòliques. I és que l’alcohol suma, entre episodis lleus i aguts, prop de 15.000 serveis del SEM a l’any a Catalunya. Quaranta-una atencions al dia.