Notícies

La gelosia com a amor i altres mites que perpetuen el masclisme entre els joves

El 80% dels joves d’entre 14 i 19 anys diu conèixer o haver conegut actes de violència en parelles de la seva edat

candaus_amor

Notícia original: diarieducacio.cat

Lluny de ser un problema del qual les generacions més joves s’han alliberat, la violència de gènere també està present en elles. Apareix disfressada dels mites de l’amor romàntic, que justifiquen “que el control és normal fins a cert límit, que si ell sent gelosia és perquè m’estima, que l’amor tot ho aguanta o que elles han de complaure i satisfer l’home i ell protegir-la”.

Segons revela la investigació “Fuerte como papá? ¿Sensible como mamá?, elaborada pel Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut, els adolescents segueixen perpetuant un patró molt determinat sobre la feminitat i la masculinitat. Ells són actius, autònoms i possessius. Elles, sensibles, tendres i preocupades per la imatge.

L’informe aporta dades com que el 80% dels joves d’entre 14 i 19 anys enquestats diu conèixer o haver conegut actes de violència en parelles de la seva edat i el 56,2% i 67% de noies i nois respectivament creuen que ell ha protegir la dona.

Els missatges del cinema

Totes les expertes coincideixen que el discurs que transmeten els mitjans de comunicació, la publicitat, i les cançons i pel·lícules que solen escoltar i veure els adolescents juga un paper fonamental. Com el cas de la famosa saga de Crepuscle, que ha analitzat la psicòloga i autora del bloc “Mi novio me controla lo normal”, Ianire Estébanez. L’experta desgrana els missatges “perjudicials” que s’amaguen després de frases com la pronunciada per la protagonista al principi del primer llibre: “Segurament, morir en lloc d’una altra persona, algú a qui s’estima, era una bona manera d’acabar”.