Notícies

La venda de paquets de tabac ha caigut un 60% des de l’entrada en vigor de la llei

Des de l'entrada en vigor de la llei antitabac, ara fa deu anys, el nombre de paquets de tabac venuts a través de les màquines expenedores ha disminuït.

llei_antitabac

Notícia original: EL PUNT AVUI

Des de l’entrada en vigor de la llei antitabac, ara fa deu anys, el nombre de paquets de tabac venuts a través de les màquines expenedores ha caigut un 58%: s’ha passat dels 235,5 milions de caixes el 2005 als 98,3 de l’any passat. La venda de picadura de cargolar també ha experimentat una davallada important (del 47%), mentre que en el cas dels cigars (unitats) la disminució no ha estat tan gran i s’ha situat en un 13,8%. Per contra, la venda de picadura de pipa s’ha incrementat un 76% al llarg d’aquests deu anys.

El nombre d’inspeccions que ha dut a terme el Departament de Salut va anar augmentant progressivament i va arribar al seu nivell màxim l’any 2011 (se’n van fer 4.253) coincidint amb la prohibició total de fumar a tots els establiments d’oci i restauració (arran de la modificació de la llei). Des d’aquell any, la conscienciació social, entre aquesta la de clients i els propietaris dels establiments, va donar lloc a un elevat nivell de compliment. De manera que, des d’aleshores, l’activitat d’inspecció ha baixat de manera important. En aquests moments, els inspectors tenen cura, de manera especial, de vetllar perquè es compleixi la llei a les terrasses, que, paradoxalment, no sempre ocupen espais que es troben a l’aire lliure. Del 2006 al 2015, els dos anys inclosos, Salut va rebre 321 denúncies, va fer 258 requeriments i va incoar 129 expedients sancionadors. En els darrers dos anys, s’han sancionat gairebé tots els establiments on s’han trobat incorreccions. Les sancions han recaigut en establiments molt concrets: bars musicals, discoteques i locals de concurrència pública. Les sancions no s’imposen únicament per permetre fumar o fumar en llocs on està prohibit fumar, sinó també per vendre tabac en establiments no autoritzats o per vendre’n a menors d’edat.