Notícies

L’alcohol és la droga més present en les agressions sexuals en contextos d’oci nocturn

Els joves no perceben com assetjament sexual alguns abusos durant l’oci nocturn.

Foto: madèo

Foto: madèo

Notícia original: diarieducacio.cat

“Quan un noi et convida a una cosa, et vol follar”, “el noi seguia insistint, així que ella finalment va decidir sortir corrent cap a l’hotel. Al dia següent tenia 27 missatges preguntant-li per què no es va quedar amb ell, que s’ho haguessin passat en gran, que haguessin fet l’amor tota la nit”. Són realitats viscudes per diversos joves que estan molt relacionades amb la violència i l’assetjament sexual però que sovint no es perceben com a tal.

Aquestes declaracions les han fet dos joves que han participat en un estudi de la Fundación Salud y Comunidad que analitza les relacions i els abusos sexuals en espais d’oci nocturn.

Malgrat que el jovent sol afirmar que té clar què significa una agressió sexual, l’informe assenyala que en el relat d’aquests joves apareixen descrites situacions que clarament fan referència a la violència sexual però que ells no perceben com a tals. “Si vols tenir una vida sexual lliure, tingues-la, però el que no podeu fer és anar per allí insinuant i provocant a tots els nois i després pretendre que no se us digui res… Algunes sembla que ho demanin a crits… Saps que et dic? Que qui busca, troba…”

L’alcohol, la droga que més potencia l’abús

L’alcohol és la substància que més vegades apareix en els relats recopilats per aquest treball i que relacionen oci nocturn i relacions sexuals. De fet, el consum de drogues en general va associat a una major activitat sexual. I s’interpreta que quan una dona ha consumit alguna substància voldrà tenir sexe.

Una altra de les conclusions relacionades amb aquest tema és la tendència a pensar que s’han comès aquestes agressions a causa del consum previ d’alcohol, com si el detonant de l’agressió fos la substància i la responsabilitat no fos de l’agressor. És per això que la Fundación Salud y Comunidad recorda que la violència sexual té les seves arrels en el sexisme, en la cultura sexual d’homes i dones.

La violència sexual és segons aquest estudi un dels principals riscos amb els quals s’enfronten les dones quan surten de nit, i en aquest sentit es troben en un nivell de desigualtat important comparat amb els homes.