Notícies

Mòbil, tabac i fracàs escolar

  • Un estudi relaciona l'ús addictiu dels adolescents de les tecnologies de la comunicació amb el fet de fumar, consumir alcohol i deixar els estudis
  • Un 50% de les noies d'entre 15 i 17 anys reconeixen que miren el telèfon cada cinc minuts

FOTO: Judit Fernández

FOTO: Judit Fernández

Notícia original: EL PUNT AVUI

L’addicció als mòbils i en general a les noves tecnologies per part dels adolescents ha augmentat molt en els últims anys. Un estudi recent de Desconect@, una entitat que treballa per ajudar els joves a allunyar-se del mòbil, ha posat de manifest que un 50% de les joves d’entre 15 i 17 anys reconeixen que miren el telèfon intel·ligent 275 vegades cada dia. Això vol dir que miren el mòbil cada cinc minuts. En el cas dels nois, aquest percentatge baixa lleugerament. Un 31% el miren entre 200 i 300 vegades, és a dir cada set minuts. I quan se’ls pregunta si podrien viure sense el telèfon, un 55% de les noies i un 31% dels nois responen que no.

Aquesta és la realitat. Però no es tracta només de constatar una evident addicció a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per part dels joves. Un estudi efectuat per investigadors de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) que acaba de publicar la revista BMC Pediatrics ha vinculat aquesta addicció creixent amb el fracàs escolar, el consum de tabac i les intoxicacions alcohòliques. I alerten que aquest ús inadequat de les tecnologies pot acabar generant problemes de salut com ara agressivitat, ansietat, depressió, trastorn de son i en alguns casos fins i tot aïllament social.

L’estudi, fet amb 5.538 estudiants d’ESO de 28 instituts públics i concertats de la demarcació de Barcelona, ha revelat un ús problemàtic d’internet en el 13,6% dels enquestats i ha conclòs que un 2,5% dels joves tenien problemes amb els mòbils i un 6,2% amb els videojocs. Pel que fa a l’addicció a internet, l’estudi ha posat de manifest que és més freqüent entre les noies (un 17% respecte a un 10,6% dels nois) i ha constatat que aquells que tenen més problemes amb internet també tenen més risc de fracàs escolar.