Notícies

Què és la SIDA? Què és el VIH?

1 de desembre, Dia Mundial de la Sida.

dia_mundial_sida_sortimbcn

 

Informació facilitada pel CJAS – Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat

Què és la sida?

La sida (síndrome d’immunodeficiència adquirida) representa l’etapa més avançada de la infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH). El virus ha debilitat tant el sistema immunitari que el cos té dificultats per combatre les infeccions. Consisteix en l’aparició d’una o diverses malalties (infeccions oportunistes, determinats tipus de càncer i alteracions neurològiques), per la qual cosa s’anomena síndrome.

Què és el VIH?

El virus de la immunodeficiència humana (VIH) és un microorganisme que deteriora el sistema de defenses de l’organisme. Quan una persona s’infecta pel VIH no vol dir que estigui malalta de sida, aquesta persona no presenta símptomes ni signes externs que ens facin sospitar que està infectada, però pot infectar altres persones des del primer moment.

Com es transmet el VIH?

El VIH es troba principalment a la sang, el semen o el fluix vaginal d’una persona infectada. Aquest virus es pot transmetre d’una persona a una altra a través de tres vies:

  • Relacions sexuals (penetració anal, vaginal o sexe oral) no protegides amb una persona infectada.
  • Exposició a sang infectada (compartir instruments per al consum de drogues intravenoses, xeringues, estris d’higiene personal, etc.).
  • De la mare infectada pel VIH al seu fill (durant l’embaràs, el part o l’alletament matern).

El VIH no es transmet:

  • Per fer o rebre carícies, petons o abraçades.
  • Per compartir el telèfon, menjar, coberts o gots.
  • Per banyar-se en piscines públiques o utilitzar el mateix sanitari.
  • Per picades de mosquits o altres insectes.
  • Per animals domèstics.
  • Per treballar, relacionar-se o conviure amb persones infectades pel VIH.

Malgrat la presència del virus a les llàgrimes, la saliva i altres líquids corporals, no hi ha cap transmissió documentada per aquests mitjans (la quantitat de virus és petita i insuficient per provocar la infecció).

 

Recorda que…  La prevenció és l’únic mitjà de lluita contra la propagació de la sida. Es tracta d’una malaltia lligada al comportament, i només un canvi en aquests comportaments pot limitar el seu avanç.