Notícies

Segons un informe de l’OMS, el 14% dels casos d’Alzheimer poden ser causats pel tabac

El consum de tabac és un factor de risc per al desenvolupament d'una demència.

Notícia original: El Periódico

L’Organització Mundial de la Salut acaba de publicar el primer d’una sèrie de documents que alerten dels riscos per a la salut del tabac.

Encara que els efectes perjudicials més coneguts del consum de tabac són els de tipus cardiovascular, que el relacionen amb un risc més alt d’accidents cerebrovasculars o malaltia coronària, els autors d’aquest informe recorden que fumar augmenta els nivells d’homocisteïna plasmàtica, un factor de risc que també està relacionat amb diversos tipus de demència.

Així mateix, accelera l’aparició d’arteriosclerosi, un enduriment dels vasos sanguinis del cor i el cervell que pot privar les neurones de l’oxigen que necessiten; i també pot causar estrès oxidatiu, que condueix a la mort neuronal i s’associa a una pitjor resposta inflamatòria que també es dóna en pacients amb Alzheimer.

Però la relació entre el tabac i l’Alzheimer no només afecta els fumadors, apunta l’OMS, ja que l’exposició al fum del tabac de segona mà, que es coneix com a tabaquisme passiu, pot augmentar fins a un 78% el risc de demència, especialment quan l’exposició es produeix al domicili.

I de la mateixa manera, també augmenta el risc el consum d’altres formes de tabac com l’snus o tabac masticable, ja que es tracta d’una substància que conté més de 2.000 substàncies químiques, inclosa la nicotina.