Notícies

Sense fumadors hi hauria un 27% menys de càncers

Els metges demanen pedagogia perquè els joves no fumin.

FOTO: Joan Sabater

FOTO: Joan Sabater

Notícia original: EL PUNT AVUI

De càncers causats pel tabac n’hi ha de molts tipus, des dels de pulmó, els més comuns i difícils de curar, fins als de bufeta. I, segons dades de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), sense fumadors n’hi hauria un 27% menys.

L’ICO, que enguany commemora el seu vintè aniversari, va recordar que a dia d’avui se superen el 60% de càncers, a casa nostra. En el cas del de pulmó, malgrat ser un dels més greus, també ha millorat la supervivència dels malalts, que ha passat del 21% al 28% aquest 2016. Segons l’ICO, nou de cada deu afectats són fumadors o exfumadors.

Per celebrar el vintè aniversari de l’Institut, es va organitzar el Simposi ICO 10més10, amb l’objectiu de compartir amb els treballadors, la societat, els professionals i altres organitzacions els resultats obtinguts en aquests deu anys. El president del comitè organitzador del simposi, Josep Ramon Germà, va recordar que els casos més difícils de curar són precisament els relacionats amb el consum de tabac. En aquest sentit, va apel·lar a la pedagogia des de l’escola per evitar que els joves comencin a fumar i va lamentar que en els darrers anys s’ha constatat un increment dels adolescents que s’inicien en aquest hàbit.