Alcohol

L’abc de l’alcohol

  • Les begudes fermentades i les destil·lades col·loquen de diferent manera. 
Esbrina per què.
  • Sabies que l’alcohol afecta de manera diferent els nois i les noies?
  • Hi ha persones que no haurien de beure absolutament res.

Què mola saber de l'alcohol?

Alba Sastre

Les begudes alcohòliques col·loquen perquè porten alcohol etílic o etanol. La quantitat d’alcohol que tinguin dependrà del tipus de beguda. Les begudes fermentades, com la cervesa o el vi, tenen menys alcohol que les begudes destil·lades (whisky, rom, ginebra, vodka, etc.).

Les begudes fermentades es fan deixant fermentar cereals o fruits de manera que els sucres es converteixen en alcohol. Quan, a més de deixar fermentar, es destil·la la beguda, s’aconsegueixen les begudes destil·lades que tindran més concentracions d’alcohol. Això es fa posant la beguda fermentada a bullir el just perquè comenci a evaporar-se l’alcohol abans que l’aigua. L’alcohol evaporat es refreda en un alambí i es recull en forma líquida. Si vols saber la quantitat d’alcohol que porta una beguda, tan sols has de mirar la seva etiqueta. La llei obliga a posar aquesta informació i s’expressa en %. Així, per exemple, quan vegis en una etiqueta 20% vol dir que, de tot el contingut de l’ampolla, el 20% és alcohol etílic pur.

Cada persona respon de manera diferent a l’alcohol, però on aquestes diferències són més grans és entre nois i noies. Les noies metabolitzen pitjor l’alcohol i, a més, el seu cos conté menys quantitat d’aigua, per això els fa efecte amb menys quantitat. L’alcohol també afecta més si s’està en plena fase de desenvolupament o si es pesa poc. A més, hi ha persones que no haurien de beure res perquè l’alcohol les pot afectar molt negativament o pot afectar a altres persones. És el cas de:

  • Dones que estan embarassades, desitgen estar-ho o que estan donant el pit.
  • Persones que han de treballar i especialment aquelles que han de conduir vehicles o fer servir maquinària perillosa.
  • Persones que estan malaltes i prenen medicaments que no poden barrejar-se amb alcohol. Normalment, en aquests medicaments hi ha una advertència al prospecte i pot ser útil consultar-lo per veure si es pot barrejar amb l’alcohol o no.
  • Persones que pateixen una malaltia mental o que tenen familiars amb aquest tipus de problemes.
  • Persones que en un moment de les seves vides han tingut problemes amb l’alcohol o amb altres drogues.
  • Persones que no poden controlar el que beuen o quan beuen.

On puc preguntar si vull saber-ne més?

Si vols saber més coses o tens algun dubte que vulguis consultar-nos, passa pel nostre consultori i pregunta el que vulguis.