Alcohol

Per què és perillós conduir sota els efectes de l’alcohol?

  • L’alcohol afecta a totes les habilitats que necessitem per conduir d’una manera segura.
  • Quant temps cal esperar després d’haver begut per poder conduir?
  • El millor consell: si beus, passa del cotxe o de la moto. Si prefereixes conduir, passa de beure.

Per què és perillós conduir sota els efectes de l'alcohol?

Germán Chamorro

Com que l’alcohol afecta el sistema nerviós, també afecta les capacitats per poder conduir de manera segura. Costa coordinar moviments, s’altera la percepció de les distàncies, s’infravalora el risc que s’està assumint i es tenen menys reflexos per respondre davant d’imprevistos. Alguns efectes de l’alcohol sobre la conducció comencen fins i tot abans d’arribar a l’alcoholèmia que legalment es permet: 0,15 mg/l per a conductors professionals i novells (amb menys de dos anys de carnet) i 0,25 mg/l per a la resta.

A més, apareix un efecte curiós i és el del “jo controlo”. És a dir, malgrat que la persona no està en condicions de conduir, afirma rotundament que “jo controlo”. Tanmateix, és una il·lusió perquè encara que pugui engegar el cotxe i conduir-lo, tindrà dificultats si ha de respondre davant d’un imprevist i, per tant, s’està exposant a la possibilitat de tenir un accident.

Tingues en compte també que, en cas d’haver begut i voler conduir, cal donar temps al cos perquè elimini l’alcohol que ha pres. Aquest temps serà major o menor depenent de quant s’hagi begut. Fixa’t: el cos pot necessitar fins a més de dues hores per eliminar completament l’alcohol d’una cervesa. Si durant aquest temps que necessita el cos li anem afegint més alcohol s’anirà allargant també el temps que es necessita per eliminar-lo. I si en lloc de beure cervesa s’han begut combinats, aquest temps pot ser molt més gran.

Sigui com sigui, la millor recomanació és no ajuntar mai dues coses que, separadament, ja tenen riscos com són el beure i el conduir.

On puc preguntar si vull saber-ne més?

Si vols saber més coses o tens algun dubte que vulguis consultar-nos, passa pel nostre consultori i pregunta el que vulguis.