Alcohol

Quines coses es diuen de l’alcohol que no són certes?

  • No tot el que es diu de l’alcohol és cert. Descobreix en aquesta secció alguns dels mites que se solen sentir amb més freqüència.

Quines coses es diuen de l'alcohol que no són certes?

Germán Chamorro

Normalment, es pensa que tothom beu. És això cert?

Doncs no. De la mateixa manera que hi ha persones que decideixen beure, també n’hi ha que decideixen no beure (un 40% entre la població jove). A més, entre les que decideixen beure, les maneres de fer-ho són molt diferents. N’hi ha que el proven i no en volen més. N’hi ha que beuen de tant en tant i també n’hi ha que beuen sovint. També hi ha persones a qui no els agrada el seu sabor o el seu efecte o, simplement, no els senta bé.

Puc aconseguir que em baixi l’alcoholèmia bevent molta aigua, fent exercici o vomitant?

Doncs no. L’única manera d’eliminar l’alcohol de la sang és donar el temps necessari al nostre cos perquè l’elimini. Ni beure molta aigua, fer exercici, vomitar, dutxar-se, prendre cafè, etc., acceleraran aquesta eliminació.

És cert que l’alcohol fa que no tinguis fred?

No. Encara que l’alcohol pugui produir a l’inici una sensació de calor, al cap de poca estona fa que disminueixi la temperatura corporal. Per això, quan algú s’ha passat amb l’alcohol, és important abrigar-lo i en cap concepte posar-lo sota una dutxa freda.

L’altre dia un col·lega em deia que l’alcohol li dona energia per aguantar millor la festa. Això pot ser cert?

En realitat, encara que l’alcohol pres en petites quantitats té un efecte lleugerament estimulant, a mesura que se’n pren més quantitat també es potencien els efectes depressors sobre el sistema nerviós. Pensa en una persona que va borratxa: en lloc d’estar estimulada i amb energia, li costa moure’s i parlar amb claredat, es pot quedar adormida…

Si barrejo diferents tipus de beguda, m’emborratxaré més?

El que emborratxa és la quantitat total d’alcohol, independentment del tipus de beguda. Ara bé, barrejar begudes de diferent classe sí que et podria causar molèsties a l’estómac, nàusees i, fins i tot, vòmits.

Hi ha penya que fanfarroneja (es fa el “xulo”) perquè aguanta molt l’alcohol. És això tan especial com ells pensen?

Si s’aguanta més l’alcohol és perquè el cos s’ha adaptat al fet de beure amb freqüència. Aquesta adaptació pot ser fumuda perquè, al final, aquestes persones han de beure més quantitat per aconseguir els mateixos efectes que altres persones que beuen menys. A més, la nit els sol sortir bastant més cara.

On puc preguntar si vull saber-ne més?

Si vols saber més coses o tens algun dubte que vulguis consultar-nos, passa pel nostre consultori i pregunta el que vulguis.