Porros

L’abc dels porros

  • Parlar de porros, marihuana, haixix, etc., és parlar de cànnabis. Descobreix què és, per què col·loca o quin efecte fa. Aquesta informació t’ajudarà a prendre bones decisions.
  • Existeix el fumador passiu de porros? Hi ha gent que no els hauria de provar? Aquí tens la resposta.
  • Que hi hagi gent al teu voltant que fumi porros no significa que hagis de fumar si no vols fer-ho.

Què mola saber sobre els porros?

Eva Espinosa

Què són els porros?

Els porros és la manera més habitual de fumar cànnabis. Amb cànnabis ens estem referint a tot un conjunt de productes trets de la planta del cànnabis o cànem.

Les fulles i flors seques és el que es diu marihuana, maria, herba … Quan se’ls extreu la resina, s’obté una massa entre groga i marró fosca: l’haixix, pol·len, gla, costo, xocolata

Per què col·loquen els porros?

Els responsables dels efectes dels porros són els cannabinoides. El THC (delta-9-tetrahidrocannabinol) i el CBD (cannabidiol) són dos dels més importants.

Quan es fuma, el THC arriba en pocs segons al cervell i fa efecte. Però quan es menja, per exemple en pastissos, els efectes tarden més en aparèixer.

Algunes persones pensen que retenint el fum als pulmons s’aconseguirà un efecte més gran. Però s’ha demostrat que retenir el fum, no només no fa que s’absorbeixi més THC, sinó que pot fer més probable que s’irriti el sistema respiratori.

Per què els porros fan venir gana?

No és cert que els porros baixin els nivells de glucosa i que, per aquesta raó, t’agafi gana després de fumar. En realitat, els cannabinoides actuen al cervell als mateixos llocs on actuen unes substàncies que el nostre cos fabrica i que s’anomenen cannabinoides endògens. Aquestes substàncies estan implicades en com el nostre cervell processa la gana i aquesta és la raó de la gula cannàbica (ganes d’afartar-se).

Quin efecte tenen els porros?

Els efectes de qualsevol droga, inclòs el cànnabis, poden variar d’una persona a l’altra i, en una mateixa persona, d’un moment a un altre. En general, els porros produeixen una sensació de relaxació, faciliten el riure, augmenten la gana, afecten la percepció dels colors, el so i altres sensacions i afecten la memòria i la capacitat de parar atenció a les coses. També poden provocar una sensació d’eufòria general, ulls vermells, boca seca i, amb quantitats altes, pot fer difícil pensar amb claredat.

En algunes persones també pot produir ansietat, paranoies, sentiments de tristesa i, fins i tot, pànic. Aquests efectes són més freqüents en persones “novelles” en el consum.

Una cosa important: molts dels efectes del cànnabis disminueixen o desapareixen si es fuma sovint, inclosa la sensació d’estar col·locat.

Existeix el fumador passiu de porros?

Sí, encara que caldria matisar. En primer lloc, després de ser en un lloc tancat on s’han estat fumant porros, és possible detectar el THC a l’orina o a la sang. Tanmateix, és possible que els nivells de THC no arribin a ser tan alts com per col·locar la persona. En segon lloc, faria falta estar-se en aquests llocs tancats moltes vegades per acabar tenint problemes. Ja que això no sol passar tan sovint, pot ser difícil que una persona no fumadora de porros acabi tenint problemes respiratoris o d’un altre tipus.

Però, sigui com sigui, això no ha d’impedir que la persona no fumadora sigui respectada. Així que, en llocs tancats en els quals hi hagi persones no fumadores, el millor és sempre preguntar i, si així ho demanen, fumar fora del lloc.

Hi ha persones que no haurien de fumar porros?

Sí, les persones a qui els porros els senta malament, els menors de 18 anys (ja que el seu organisme encara s’està desenvolupant i els porros poden afectar a aquest desenvolupament) i aquelles que pateixen problemes mentals, especialment de tipus psicòtic com l’esquizofrènia. Si tens aquest tipus de malaltia o hi ha persones en la teva família que la pateixen, el millor és no provar-los.

S’adultera molt l’haixix?

Es parla molt que l’haixix ve adulterat amb productes com la henna, goma aràbiga, llet condensada, clara d’ou i altres productes que s’afegeixen per engreixar l’haixix. Tanmateix, al nostre país no sabem realment si està adulterat amb aquestes coses. El que sí que és cert és que hi ha haixix de millor i de pitjor qualitat. En aquest últim cas, pot passar que s’hagin utilitzat per fabricar-lo parts de la planta que no contenen THC o que el cultiu i emmagatzemament no hagi estat el millor. En tot cas, amb l’haixix de baixa qualitat s’ha de fumar més per tenir els efectes que es busquen, amb la qual cosa també es corren més riscos.

On puc preguntar si vull saber-ne més?

Si vols saber més coses o tens algun dubte que vulguis consultar-nos, passa pel nostre consultori i pregunta el que vulguis.