Altres drogues

Cocaïna

  • La cocaïna és un estimulant amb propietats anestèsiques. 
  • Hi ha persones que s’enganxen a la cocaïna. És un risc molt important que no tothom coneix.

Cocaïna

Germán Chamorro

Què mola saber sobre la cocaïna?

La cocaïna s’extreu de la planta de la coca, originària d’Amèrica del Sud. És una pols blanca i cristal·lina, amb sabor amarg que normalment s’esnifa pel nas. Quan s’esnifa, els efectes tarden molt poc a aparèixer i poden durar entre 30 i 45 minuts.

La cocaïna provoca dos tipus d’efecte: un estimulant i un altre anestèsic. En estar més estimulat, notes menys la sensació de cansament, tens més facilitat per parlar i relacionar-te amb els altres i sents que ho veus tot més clar. Tanmateix, al cap d’una estona d’haver-la consumit et pots sentir cansat, inquiet i irritable.

La cocaïna pot provocar molts problemes però hi ha gent a qui li pot sentar especialment malament. S’haurien de mantenir lluny de la cocaïna les persones que tenen problemes mentals, glaucoma, malalties cardiovasculars, problemes d’abús amb altres drogues, hipertiroidisme, trastorns convulsius com l’epilèpsia o si s’està rebent medicació antidepressiva. I sens dubte els menors d’edat, les dones que estiguin embarassades (o estiguin buscant quedar-s’hi) o en període de lactància, i tota aquella persona que hagi de conduir o fer servir maquinària perillosa s’hauria d’abstenir de consumir cocaïna ja que, per a totes elles, el risc de tenir problemes és molt més gran que per a qualsevol altra persona.

Quins problemes es poden tenir per prendre cocaïna?

Quan una persona pren més cocaïna d’aquella que el seu cos és capaç de tolerar pot patir atacs de pànic, taquicàrdia, engarrotament i problemes seriosos al cor. També pot esdevenir més temerària del que seria sense haver consumit. Si hi ha un consum repetit es poden patir paranoies.

El consum combinat d’alcohol i cocaïna és encara més arriscada ja que, a banda d’incrementar les conductes agressives i violentes, en barrejar les dues substàncies se’n forma una tercera, el cocaetilè, amb un major potencial d’abús i  riscos pel cor.

Consumir cocaïna amb freqüència pot provocar perforació de l’envà nasal, problemes de pasta perquè la cocaïna és cara i, sobretot augmenta el risc de quedar-s’hi enganxat . Quan algú s’atrapa amb la cocaïna, el fet de prendre-la es converteix en l’eix central de la seva vida i hi dedica no només molt temps sinó molts diners. Per això, algunes persones comencen a traficar i vendre coca i poder així pagar-se el propi consum.

La cocaïna és una droga il·legal i per això, prendre-la o portar-la a sobre en llocs públics se sanciona amb una multa. La seva venda és un delicte que pot suposar una pena de presó.

On puc preguntar si vull saber-ne més?

Si vols saber més coses o tens algun dubte que vulguis consultar-nos, passa pel nostre consultori i pregunta el que vulguis.