Tabac

L’abc del tabac

  • El fum del tabac conté més de 4.000 compostos químics diferents, alguns d’ells molt perillosos per a la salut, tant la del qui fuma com la del qui és al costat.
  • No sempre es tenen bones raons per començar a fumar. Descobreix fins a quin punt són bons motius o si, al contrari, poden acabar perjudicant-te.

Què mola saber sobre el tabac?

Germán Chamorro

Què és el tabac? D’on surt?

El tabac és una planta de la que a partir de les seves fulles seques s’elaboren els cigarrets, que és la manera més habitual de consumir-lo en el nostre entorn.

Què porta el fum del tabac?

El fum del tabac conté més de 4.000 compostos químics diferents. La nicotina, el quitrà i el monòxid de carboni són dels que més impacte tenen sobre la salut. La nicotina és un estimulant natural molt addictiu i responsable que la persona fumadora estigui enganxada. El quitrà es produeix amb la combustió del cigarret i és el principal responsable del càncer que desenvolupen una part de les persones que fumen. Finalment, el monòxid de carboni és un gas verinós que redueix la quantitat d’oxigen que transporta la sang, podent causar, entre d’altres, problemes cardiovasculars. A Espanya, els cigarrets que es comercialitzen no poden superar els 10 mil·ligrams de quitrà, un mil·ligram de nicotina i 10 mil·ligrams de monòxid de carboni per cigarret. Però el tabac també conté altres productes amb capacitat de provocar càncer (com l’arsènic, formaldehid, cadmi, níquel, uretà) i altres que són irritants (com l’amoníac o l’acetona).

Per què es comença a fumar?

Moltes persones comencen a fumar només per curiositat, perquè ho fan les persones que hi ha al seu voltant o per semblar adults. Però també es comença a fumar perquè es pensa que es podrà controlar l’hàbit fàcilment, perquè es dubta dels problemes que finalment pugui causar, perquè es creu que aporta una cosa bona (“em relaxa”) o perquè es nega que pugui causar mal a les persones que hi ha al voltant. Totes aquestes són creences errònies que poden fer que una persona comenci a fumar però que poden acabar jugant una mala passada. De fet, si li preguntes a un adult fumador si començaria a fumar sabent el que sap ara, la resposta majoritària és NO.

On puc preguntar si vull saber-ne més?

Si vols saber més coses o tens algun dubte que vulguis consultar-nos, passa pel nostre consultori i pregunta el que vulguis.